Krokiety z dwoma farszami

Mając małe dziecko rzadko ma się czas na kilkugodzinne stanie w kuchni żeby przygotować obiad. Jednak kiedy tatuś jest w domu i może zająć się synkiem, to wykorzystuję to z chęcią. Zazwyczaj wtedy biorę się za grube gotowanie. Ostatnio mając nieograniczony czas w kuchni wzięłam się za produkcję krokietów. Wykorzystałam mięso z dnia poprzedniego, na którym gotowana była zupa, świeży szpinak dostarczony przez mojego tatę, zalegające w lodówce suszone pomidory i mozzarellę. Przygotowałam krokiety z dwoma farszami. Zapraszam!

 

Składniki 8 krokietów:
Ciasto:
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody gazowanej
– szczypta soli
* olej do wysmarowania patelni

Farsz ze szpinaku, mięsa i mozzarelli:
– dwie garści świeżego szpinaku lub pół paczki mrożonego
– mięso gotowane (u mnie były to 4 skrzydełka z kurczaka)
– pół kulki mozzarelli
– sól
– pieprz
– łyżka masła

Farsz z suszonych pomidorów i mozzarelli:
– około 8 suszonych pomidorów
– pół kulki mozzarelli

– 2 jajka
– 2 łyżki mleka
– bułka tarta

Wykonanie:
Ciasto:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, mleko i wodę gazowaną. Wszystko dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Ciasto wylewamy na suchą lub wysmarowaną olejem patelnię i smażymy z obu stron.

Farsz ze szpinaku:

Szpinak smażymy na łyżce masła, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso kroimy w drobną kosteczkę. Mozzarellę kroimy w paski.

Krokiety:

Na każdy naleśnik nakładamy szpinak, mięso i ser mozzarella (4 sztuki), pokrojone w paseczki suszone pomidory i mozzarellę (4 sztuki). Dwa równoległe boki zawijamy do środka w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie, po czym zawijamy je w rulonik. Każdy tak przygotowany naleśnik moczymy w roztrzepanych jajkach z dodatkiem mleka i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle bądź na oleju do momentu uzyskania złotego koloru każdej ze stron.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiad i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Krokiety z dwoma farszami

  1. Jestem pewna, że są przepyszne i postanowiłam, że je przyrządzę!
    Zapraszam do moich inspiracji http://www.kuliinarny.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *