Ryba po grecku

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Zaczynamy planować świąteczne menu, zastanawiać się nad dekoracją domu, stołu wigilijnego. A co znajdzie się na Waszym wigilijnym stole? U mnie jedną z potraw będzie na pewno moja ulubiona ryba po grecku.
Składniki:
– 500 g fileta z ryby (u mnie dorsz)
– 3 średnie marchewki
– pół selera
– mały por
– 2 pietruszki
– 3 ziela angielskie
– 2 listki laurowe
– sól
– pieprz
– koncentrat pomidorowy
– olej do smażenia
– jajko
– bułka tarta
Wykonanie:
Fileta z ryby kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem moczymy w rozmieszanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Zostawiamy do ostygnięcia.
Pora kroimy na ćwiartki i drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach. W rondelku rozgrzewamy olej, wsypujemy przygotowane warzywa, podsmażamy chwilę i podlewamy wodą. Dokładamy ziele angielskie i listki laurowe, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy (w ilości jaką uważamy za stosowne, ja dodaję 1 łyżkę, nie lubię zbyt kwaśnego smaku koncentratu). Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie.
Rybę układamy na dnie naczynia i na wierzch wykładamy podduszone warzywa.
Rybę po grecku można podawać w wersji na ciepło i na zimno. Warto ją przygotować dwa, trzy dni wcześniej żeby przeszła aromatem warzyw.
Smacznego!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *