Roladki ze schabu ze szpinakiem w pietruszkowej panierce

Czy mówiłam Wam już, że uwielbiamy wszystkie roladkowe wariacje? Lubimy krokiety z kapustą i grzybami, z suszonymi pomidorami i mozzarellą, wersje mięsne bardzo często goszczą na naszym talerzu. Korzystając z dobroci działkowych, które często podrzuca mi tata wyszedł przepyszny obiad. Wykorzystałam schab, świeży szpinak, odrobinę sera i ogromną ilość natki pietruszki.
Spróbujcie, na pewno Wam zasmakuje!
Składniki na 8 roladek:
– 8 rozbitych kotletów ze schabu
– około 200-300 g świeżego szpinaku
– 2 łyżki masła
– szklanka tartego żółtego sera
– 2 jajka
– bułka tarta
– duży pęczek natki pietruszki
– sól
– pieprz
– ulubione przyprawy (do natarcia schabu)
– olej do smażenia
Sos czosnkowy:
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 1 łyżka ketchupu
– 2 ząbki czosnku
– pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu czosnkowego, który będziemy wykładać na rozbite kotlety.
Mieszamy majonez, jogurt naturalny ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy świeżo zmielony pieprz.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak (całe liście, bądź posiekany). Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość i odparuje sok. Zostawiamy do wystudzenia.
Kotlety nacieramy z obu stron solą i pieprzem (możemy użyć innych ulubionych przypraw). Na każdy kotlet nakładamy łyżkę sosu czosnkowego i rozsmarowujemy. Następnie nakładamy wystudzony szpinak i tarty żółty ser. Wszystko zawijamy w roladki (możemy pomóc sobie wykałaczkami). Każdą roladkę obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, do której dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.  Następnie roladki smażymy na złoty kolor z obu stron.
Ja mam taki zwyczaj, że roladki zawsze delikatnie obsmażam z obu stron, przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut.
Smacznego!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiad i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *