Obiad z woka

Bardzo często w mojej kuchni robię dania jednogarnkowe, do których wykorzystuję wszystkie resztki znalezione w lodówce. Wyznaję zasadę, że jedzenie nie może się marnować i staram się absolutnie wszystkie zakupione bądź zebrane (z ogrodu warzywa i owoce) produkty wykorzystać do przygotowania przeróżnych potraw. W taki sposób powstają tak przepyszne obiady, jak ten z woka. Polecam!
Składniki:
– 2 ćwiartki z kurczaka ugotowane w rosole (u mnie z poprzedniego dnia)
– biała część pora
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– mały kawałek selera
– mała cukinia
– szklanka mrożonego groszku
– papryka konserwowa (ilość wg uznania)
– torebka ryżu
– 2 szklanki wody
– sól
– pieprz
– serek topiony ziołowy
– 2 łyżki śmietany 18%
– 2 łyżki masła
Wykonanie:
Mięso oddzielamy od kości i rwiemy na drobniejsze kawałki, marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora tniemy w piórka, cukinię w ćwiartki i następnie w plastry, paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy chwilę mięso, dodajemy wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę podsmażamy. Wszystko zalewamy szklanką wody i czekamy aż warzywa zmiękną a woda odparuje. Wlewamy jeszcze jedną szklankę wody i wsypujemy ryż. Co chwilę mieszamy aż do ugotowania ryżu. Gdy ryż i warzywa są miękkie dodajemy łyżkę masła i serek topiony ziołowy. Czekamy aż serek się rozpuści i powstanie sos. Dodajemy dwie łyżki śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe!
Smacznego!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiad i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Obiad z woka

  1. Super przepis, na pewno wypróbuję! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *