Bigos z młodej kapusty

Właśnie nadszedł ten czas, kiedy w kuchni spędzam jakieś 30 minut dziennie, które poświęcam na zrobienie obiadu. Jest to spowodowane tym, że jestem mamą 2-latka, który 90% swojego dnia spędza na dworze. Oczywiście ja się z tego cieszę, bo sprzątam raz w tygodniu i nadal jest czysto, mam czas na leżenie, czytanie książek, pracę w ogródku i słodkie leniuchowanie.

Ale czasami jest to dla mnie problem. Jak wyczarować obiad w 30 minut, który nie będzie naleśnikami, plackami ziemniaczanymi czy zwykłymi schabowymi? My to wszystko lubimy, ale nie znosimy nudy w kuchni 😉

I tak pewnego dnia urodził mi się pomysł na przygotowanie bigosu z młodej kapusty. Co prawda nie ugotujemy go w 30 minut, ale wrzucenie wszystkiego do garnka i przemieszanie zajmuje dużo mniej czasu.

Polecam!

Składniki:

  • 1 duża młoda kapusta
  • 2 młode marchewki
  • 2 młode cebulki
  • 2 kiełbasy (u mnie z czosnkiem niedźwiedzim)
  • spory pęczek kopru
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, cebulkę drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę i kiełbasę. Następnie dodajemy kapustę i marchewkę. Wszytko dokładnie mieszamy, doprawiamy i dusimy 10 minut. Po tym czasie zalewamy bigos wodą (tak, aby woda przykryła kapustę) i zmniejszamy ogień. Bigos zostawiamy do gotowania na około 40 minut. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i gotowe.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiad, Przyjęcia i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *