Sernikobrownie z musem truskawkowym

Ku uciesze mojej i moich bliskich rozpoczął się sezon truskawkowy. Ale to nie byle jaki sezon. Truskawek u nas pod dostatkiem. Robimy soki, dżemy, frużeliny, mrozimy i… robimy oczywiście ciasta. Jednak ciasta całkiem nieoczywiste. Każdy z nas uwielbia ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami ale czasami pojawia się chęć na coś innego, bardziej wyszukanego.

Będąc na zakupach przedweekendowych zaopatrzyłam się w ser w wiaderku z myślą o serniku. Sernik oczywiście nie powstał, ale za to wczorajszy dzień spędziłam na przygotowywaniu pysznego sernikobrownie z leciutkim jak chmurka musem truskawkowym. Nie bójcie się – zrobienie tego ciasta nie zajmuje całego dnia – ja po prostu robiłam tysiąc rzeczy po drodze 😉

Zapraszam!

Przepis pochodzi z tej strony (wprowadziłam kilka zmian):

Użyłam blaszki 25×23

Składniki:

Brownie:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej dobrej jakości czekolady
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie jest 1/2 szklanki)
  • 100 g mąki jaglanej (myślę, że świetnie nada się też tutaj migdałowa, ryżowa, owsiana, orkiszowa i pszenna)

Warstwa serowa:

  • 500 g sera z wiaderka na sernik
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1/3 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie jest 1/2 szklanki)
  • 1 jajko

Mus truskawkowy:

  • 300 g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g jogurtu greckiego

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania musu. Truskawki kroimy w plasterki i umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i gotujemy około 5 minut, aż truskawki puszczą dużą ilość soku. W 400 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę, do której dodajemy truskawki razem z sokiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Teraz czas na przygotowanie spodu brownie. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni w funkcji góra-dół. W rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z palnika i dodajemy kostki czekolady. Mieszamy tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści. W misce ubijamy chwilę jajka z cukrem, dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja najpierw smaruję blaszkę masłem i dopiero wykładam papier), wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 19-20 minut. Po tym czasie spód brownie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Masa serowa. Ser ucieramy z cukrem i proszkiem budyniowym aż do połączenia składników. Dodajemy jajko i jeszcze raz miksujemy. Blaszkę ze spodem brownie obkładamy folią aluminiową, tzn. spód i boki od zewnątrz blaszki. Masę serową wylewamy na spód brownie i pieczemy również w temperaturze 160 stopni przez 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Na ostudzoną masę serową będziemy wylewać mus. Zimną galaretkę z truskawkami (ale jeszcze nie stężałą) mieszamy z jogurtem greckim. Ja użyłam do tego blendera. Tak przygotowany mus przelewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta/Desery, Przyjęcia i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *