Pan Burak. Burgery z buraka

To, że kocham buraki wie chyba każdy w mojej rodzinie. Zupę buraczkową, barszcz, pieczone buraki mogłabym jeść codziennie i prawdopodobnie nigdy by mi się to nie znudziło. Moja miłość do tych warzyw pomogła mi w ciąży uchronić się od anemii, co jest częstą przypadłością ciężarnych. No i przez to, że jadłam ich tak dużo w ciąży mój synek też je uwielbia.

Pewnego dnia naszła mnie ochota na burgera, ale nie z mięcha, ociekającego tłuszczem i sosami tylko na zdrowego, pięknie wyglądającego burgera. Pierwsze co przyszło mi na myśl to buraki i kasza jaglana. Co z tego wyszło? Pyszny obiad dla małych i dużych.

Polecam!

Składniki na około 15 burgerów (można mrozić):

  • 2 szklanki obranych i utartych buraczków
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • około 2 szklanki uprażonych ulubionych nasion (u mnie słonecznik i sezam)
  • 1 jajko
  • duża posiekana cebula
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki oleju
  • ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz biały, ostra papryka, papryka wędzona)
  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Wszystkie podane wyżej składniki (oprócz mąki i bułki tartej) mieszamy dokładnie w misce i dzielimy na dwie części. Jedną część przekładamy do malaksera lub traktujemy blenderem i ucieramy na dość gładką masę. Dodajemy ją do drugiej części masy, dodajemy mąkę i bułkę tartą i mieszamy (Gdybyśmy nie utarli połowy masy, burgery nie lepiłyby się tak łatwo a już na pewno nie miałyby ładnego, równego kształtu). Z buraczanego ciasta lepimy burgery. Kotleciki formujemy takiej wielkości, jaka nam odpowiada. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Musimy pamiętać żeby minimum raz je przewrócić na drugą stronę. Jeśli nie chcemy używać piekarnika, burgery możemy smażyć na patelni.

Nasze burgery włożyłam w bułki z tego przepisu.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Do chleba, Fit, Obiad, Pieczywo, U Malucha na talerzu i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *