U Malucha na talerzu. Krupnik ze szpinakiem

Jesień w tym roku nas nie rozpieszcza… Ciągle pada, jest szaro i ponuro. Wkoło wszyscy kichają, kaszlą i pociągają nosem. Ciągle słyszę od znajomych, że dzieci chore. Nas na szczęście choroby omijają szerokim łukiem 😉 Wpływ na to ma przede wszystkim dieta ale też częste spacery. Co podaję mojemu dziecku żeby wzmacniać jego odporność? Np. krupnik ze szpinakiem, który jest naszą ulubioną jesienną zupą. Jest to nie tylko zupa dla małego ale i dla dużego.
Zapraszam!

Składniki:
– ćwiartka z kurczaka
– 4 marchewki
– 3 pietruszki
– 1 seler
– biała część pora
– 5 ziemniaków
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– szpinak (ja daję zazwyczaj mrożony – mrożę pokrojony w paski – do zupy dodaję go około 1,5 szklanki)
– około 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej
* w wersji dla dorosłych możemy dosolić zupę
Wykonanie:
Mięso zalewamy 2 litrami wody. Doprowadzamy za zagotowania. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa (moja wersja: 3 marchewki kroję w kostkę, 1 trę na tarce na grubych oczkach, 2 pietruszki w całości, 1 na tarce, seler w kostkę, por w całości). Gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, szpinak i wsypujemy kaszę. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie.
Na głęboki talerz nakładamy porwane mięso, na którym gotowany był krupnik i nalewamy zupę.
Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii U Malucha na talerzu i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *