Bułki pszenno-orkiszowe. Nasze ulubione

W końcu mamy piękną, słoneczną wiosnę! Taka pogoda sprzyja wycieczkom rowerowym, piknikom, wypadom do lasu czy nad rzekę. Z racji tego, że jestem mamą 2-letniego chłopca (tak! to już jutro!) jesteśmy całymi dniami na dworze. Adaś uwielbia zabawy w piasku czy zabawę w berka ze swoją najlepszą przyjaciółką Tiną (nasz husky). Szkoda mi czasu na siedzenie w domu i gotowanie wymyślnych obiadów czy przygotowywanie wykwintnych śniadań. Ale nasz dzień nie istnieje bez „buły”. Buła musi być na śniadanie i na kolację. Dlatego też opanowałam już do perfekcji wypiekanie naszych ulubionych bułek pszenno-orkiszowych z ziarnami. Chcecie przepis?

Proszę bardzo!

 

Składniki na około 12 sztuk (przepis pochodzi z tej strony)

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej (ja daję zawsze więcej orkiszowej a mniej pszennej albo mieszam zwykłą pszenną z pełnoziarnistą)
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Do posypania:

  • ulubione ziarna

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, dodajemy 1/4 szklanki letniej wody, 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie przesiewamy mąki do dużej miski, dodajemy resztę wody, sól, miód i rozpuszczone masło. Na końcu dodajemy gotowy zaczyn. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy bułki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół) przez około 12 minut.

Powodzenia!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pieczywo, U Malucha na talerzu i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *