Ciasteczka jaglane

Moje prawie dwuletnie dziecko jest już coraz bardziej świadome swoich ulubionych smaków, przez co ja mam więcej pracy w kuchni żeby jednak te potrawy nie pojawiały się w jego jadłospisie aż tak często, ponieważ wtedy droga do bycia niejadkiem stanie się zastraszająco krótka. Każdego dnia eksperymentuję i nadal trzymam się swoich żelaznych zasad: zero cukru, mało glutenu i nabiału, dużo kaszy, owoców i warzyw. Z dumą patrzę na Adasia, który odmawia zjedzenia czekoladowego batonika. To znaczy, że moja praca nie idzie na marne. Chociaż wiadomo, że przytrafi nam się gorszy dzień i ze smakiem wypije „Kubusia”. Nie jestem mamą, która popada w paranoję i zakazuje swojemu dziecku wszystkich „złych” rzeczy. Ale skoro jestem w domu, to dlaczego mam iść na łatwiznę i kupować gotowe soczki czy słodycze? Lepiej zrobić je samemu 🙂

I tak właśnie z potrzeby „czegoś” słodkiego powstały ciasteczka jaglane. Są pyszne, naprawdę!

Przepis pochodzi ze strony Kingi Paruzel (delikatnie go zmodyfikowałam)

Składniki na 15 ciasteczek:

  • 1,5 szklanki płatków jaglanych (można użyć owsianych)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki wody

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

W malakserze zmiksować razem płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów. Do suchej mieszanki dodać olej kokosowy, miód i sodę. Całość zmiksować przez około 30 sekund. Dodać wodę i ponownie zmiksować. (W razie potrzeby gdy mieszanka jest za sucha dodać więcej wody. Ciasto ma łatwo formować się rękach.) Formować 15 ciasteczek, lekko spłaszczając je z góry dłonią i wykładać na przygotowaną blachę.

Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta/Desery, Fit, U Malucha na talerzu i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *